Grafiqm Consulting referenciák


GRAFIQM Consulting Grafológiai és Személyzeti Tanácsadó Iroda

E-mail: grafologus@vnet.hu;    szcsomaeniko@gmail.com    szollossy-csoma.eniko@grafologusok.hu

Szőllőssy-Csoma Enikő  grafológus szakértő, igazságügyi írásszakértő Tel.: 30-9615-277

Referenciák:

 • AstraZeneca Kft.- dr. Írás Béla
 • Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Karrier Iroda- Andrási Monika igazgató
 • Coca-Cola Beverages (Mo.) Kft.-Szőnyi Botond (2005)
 • For Baby Kft. – Pósch Tamás, ügyvezető igazgató
 • GlaxoSmithKline CH- Kiss Sarolta – regionális HR igazgató (2005)
 • Gablini Kft.-Peugeot Gablini -Gablini Andrea HR manager (2005)
 • Gyermelyi Zrt.- Tóth Béla, elnök, vezérigazgató
 • Information Balance Kft. -Tutsek Csaba, ügyvezető igazgató
 • ING Biztosító Zrt (jelenleg NN Biztosító) - Dobos Csilla, életbiztosítási szolgáltatási és ügyfélszolgálati osztályvezető
 • ING Biztosító Zrt.-Strohmayer Katalin, HR generalista
 • International Languages Institute - Dudás Júlia, igazgató
 • Izotóp Intézet Kft.- Szende Judit, kereskedelmi igazgató
 • Magyari Árpád – geológus
 • Merck Kft. – Steier Ferenc, területi vezető
 • Multeam Rendezvényügynökség- Szelestey Judit (2005)
 • R&R Software- Rozenberszki Csaba, vezérigazgató
 • Siemens Zrt. – Dr. Dobreff Csaba, üzletfejlesztési igazgató (2005)
 • Sláger Rádió – Gaják Petra, műsorvezető (2009)
 • Toyota Mayer - Kovács Domonkos ügyvezető,
 • Vereczki András-ügyfélszolgálati igazgató, személyes referencia
 • Toyota Motor Hungary - dr. Csonka Nikolett, HR, cégjogász (2005)
 • VOLVO Hungária Kft. - Kovács Miklós, értékesítési igazgató (2005)

Akik megfogalmazták tapasztalataikat:

Gyermelyi Zrt.:

Tóth Béla, vezérigazgató

„A vállalatvezető feladata a rendelkezésre álló erőforrások optimális kihasználása. Minden cég legfontosabb erőforrása maga az ember. A dolgozók alkotóképességben rejlő lehetőségeket csak úgy tudjuk kihasználni, ha megismerjük a munkatársak erősségeit, tisztában vagyunk gyenge pontjaikkal is.

Ehhez a megismeréshez nyújt számunkra pótolhatatlan információkat a grafológiai szakvélemény.”

 

Siemens Rt.

Dobreff Csaba, üzletfejlesztési igazgató (2005)

"Mindig is érdekelt a grafológia, de a belé vetett hitem igazán akkor erősödött meg, mikor saját magamra készíttettem el egy személyiség elemzést. Azóta vezetőként munkaerő felvételnél is előszeretettel alkalmazom a végső döntés megalapozására. Számomra előnyt jelent, hogy a jelölt nemigen tudja befolyásolni az eredményt, hiszen az írás mindenki sajátja. Megdöbbentő volt, mikor egy jelöltemről egy nagyon jól sikerült állásinterjú után Szőllőssy-Csoma Enikő grafológiai elemzése olyan rejtett fejlesztendő területeket tárt fel, amelyek e nélkül nem derültek volna ki. A jelöltek szempontjából pedig az előnyt az egyszerűségben és gyorsaságban látom.

Más vonatkozásban, egy sikeresen lebonyolított ügyféltalálkozó tapasztalatai alapján ajánlani tudom a grafológiát, mint egy rendezvény programjába szőtt kiegészítő érdekességet. Meglepő, hogy hányan voltak kíváncsiak a jellemrajzukra."

 

Volvo Hungária Kft.

Kovács Miklós, értékesítési igazgató (2005)

Nem tenyérjóslás…

Önfejű, technokrata vezetőként a grafológiát sokáig azok közé a műfajok közé soroltam, melyek egyesítik magukban a csillagjóslás és a Népszabadság szombati kiadása ismeretterjesztő cikkeinek legjobb tulajdonságait, míg egyszer baráti ajánláson keresztül kapcsolatba kerültem Szőllőssy-Csoma Enikővel. Több telefonhívás és némi unszolás után, „ártani úgy sem használ” alapon kötélnek álltam és egy éppen soron lévő HR projectben kipróbáltuk a jelöltek grafológiai értékelését is: A legolcsóbb módszert választva a jelentkezőkről rövid, néhány soros jellemzést és értékelést kértünk 5 kiválasztott szempont alapján. Az elemzésnek része volt egy javaslat tétel is, mely a leginkább megfelelő jelöltek listáját tartalmazta. „Hitetlenként” természetesen szokásos személyes szempontjaim alapján is rangsoroltam, s a helyzetet csak tovább bonyolította az interjúzásban segédkező kollégám enyémmel időnként ellentétes megítélése, valamint a mi kettőnk választásától esetenként jelentősen eltérő grafológiai értékelés is. Nem volt könnyű tehát a több mint 70 jelentkező közül azt a néhányat kiválasztani, akivel személyes találkozót akartunk. Az első szűrést két menetben végeztük, s az első alkalommal főleg saját szempontjaink alapján választottuk ki a jelölteket, a grafológiai értékelést csak hozzáolvastuk. A hatás már az első interjúk során frenetikus volt: Döbbenten hallgattuk és beszéltettük a jelölteket, akik úgy viselkedtek, mintha csak előre bemagolták volna a róluk írt néhány soros, tömör jellemzéseket: Az agresszív beszélőgépek tényleg lyukat akartak beszélni a hasunkba, a bizonytalanok tétováztak, a döntéskerülőket célirányosan kérdezve maguk mesélték el, hogy tényleg nem szeretik, ha határozni kell, a simlis gazemberek pedig tényleg rossz benyomást keltettek, pedig némelyiknek egész tűrhető önéletrajza volt. A dolog annyira megfogott minket, hogy a második menetre már csak a grafológiai elemzések alapján hívtuk be a jelölteket. Majd fél évvel a végső kiválasztás után mondhatom, hogy jó munkatárs mellett döntöttünk.

A fenti eset következtében „megtértnek” érzem magam, és tényleg úgy gondolom, hogy a grafológiai elemzéseknek komoly szerepe lehet az új munkaerő felvételét megelőző döntéshozásban. A segítség, melyet egy grafológus nyújtani tud, pedig csak növekszik a HR project méretének növekedésével: Minél több a jelölt, annál gyorsabban és olcsóbban lehet szűkíteni a jelöltek körét a gyors és rövid értékeléseken keresztül, majd ha már kialakult egy igazán szűk kör, részletes elemzéssel valóban „ízekre lehet szedni” a kandidálókat. Az idő és a költség takarékosságon felül a grafológiai elemzések másik legnagyobb értéke számomra, hogy egzakt hátteret biztosít az amúgy elégé szubjektív megérzésekre és preferenciákra alapozott személyzeti döntéshozásban. Aki már vett föl csapnivaló kollégát és átkozta magát emiatt, az tudja, miről beszélek. Ez ezután is megtörténhet, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a későbbi problémákra valamilyen szintű utalást már az elemzésekből is kapni fog.

Zárszóként egy biztos: a módszer nekem bevált, és csak ajánlani tudom. Fetisizálni azonban nem szabad, s csak akkor működik, ha nem tulajdonítunk neki nagyobb jelentőséget, mint amekkora van neki - döntést nem hoz helyettünk – és jó, ha fejben tartjuk, hogy így vagy úgy, de emberi sorsokról döntünk, ezért az elvakultság bármilyen irányban kerülendő.