A leggyakoribb aggályok


A leggyakoribb aggályok…

Grafológus pályafutásom során sok meglepő kérdést kaptam, melyek egy része a grafológiával való első „személyes” találkozás aktualitásakor vetődött fel az álláspályázókban. Szívesen megosztom Önökkel…

„Nekem többféle írásom van, hogy lehet, hogy a grafológus így is reális képet alkot rólam?”

A kézírás mutatja a vizsgált személyek állandó jellemvonásait (pl. zárkózott-e, vagy nyitott, szorgalmas-e, vagy nem, kreatív, logikus gondolkodású-e, stb.), ill. az aktuális pszichés állapotát (fáradt-e, lehangolt, vagy épp’ feldobott hangulatban volt-e az írás pillanatában). Ez utóbbi mindig kissé más; s ez tükröződik írásunkban! Ez oka tehát annak, hogy sokunknak többféle írásképünk lehet, ám avatott szem számára, e két területtel összefüggésben álló jellemzők jól elkülöníthetők. S igen, a grafológus ilyen esetekben is reális képet adhat! Természetesen segítség, ha több idősíkból rendelkezésre álló írásmintából dolgozhat.

„Ha tanulható ezen tudomány ismeretanyaga, akkor a grafológusok, vagy -hallgatók információkat szereznek e téren. Ők becsaphatják kézírásuk elváltoztatásával kollégáikat, képesek jobb képet láttatni magukról?- kérdezik szintén sokan a grafológiával kapcsolatosan.

Senki nem képes tartósan és következetesen torzítani írását. (A „tartósan” alatt a minimum egy oldal értendő.) E tény magyarázata az, hogy kézírásunk az agyunk által vezérelt folyamat eredménye. A tudatos írástorzítás csak akkor történhet, ha tartós figyelemmel irányítjuk azt. Az emberi figyelem pedig - a pszichológiai szakirodalom szerint 7 +2 egységig terjedően képes működni. A grafológus elemző munkája során legalább 140 grafológiai jellemzőt vizsgál, tehát egyszerre ennyi jel elváltoztatására kellene figyelnie az író személynek. Ez pedig lehetetlen, s ez arra nézve is jelzésértékű, hogy a grafológia nem becsapható.

Nekem nagyon „ronda” az írásom, nem merek a grafológusnak írni!”

Gyakran aggódnak hasonló gondolatokkal a fejükben azon személyek (pl. álláspályázók), akik még nem ismerik a grafológiai módszert.

Feltétlenül el kell mondani e helyzetben az ő megnyugtatásukra, hogy a grafológus csak a vizsgálathoz való hozzájárulás birtokában elemzi az írást. S azt is, hogy az íráselemző számára nem létezik „szép”, vagy „csúnya írás”, ilyen terminológiákat ez a szakma nem alkalmaz. Ugyanakkor tudni kell, hogy a grafológus a tanult íráskép (sztenderd)-től való eltéréseket vizsgálja, így szerez információkat, tehát a „nem gyöngybetűs” írás a szakember számára sokkal informatívabb. Fontos: soha ne írassanak mással - azaz olyan személlyel, aki „szebben” ír- grafológiai írásmintát!

„Ha írok valamit egy grafológusnak, azonnal átlát rajtam…”

Tévedés! Nyilván, sokféle információja lesz a vizsgált személyről, de nem azonnal, hanem csak hosszú időráfordítás (mérés, elemzés, szakvélemény-készítés) után. Illetve csak azt látja –azaz vizsgálja – az íráselemző, amire Megrendelője kéri, azaz, ami az adott állás betöltése szempontjából igen fontos. És tudniuk kell: a grafológus etikusan működik, s a szakmai szabályok szerint nem ad ki információt a vizsgált személy magánéletére vonatkozóan.

dr. Szőllőssy-Csoma Enikő
igazságügyi írásszakértő, grafológus szakértő
GRAFIQM Consulting Grafológiai és Személyzeti Tanácsadó Iroda